Skip to main content
GIMP Open Source Software

GIMP alternativă Free pentru Photoshop ?

Astăzi mi-am făcut timp și am testat așa cum am promis în repetate rânduri programul GIMP 2.8 ce se vrea o alternativa Open Source pentru Photoshop (PS).

Concluzii

  • Primul lucru pe care l-am observat a fost o diferența destul de importantă între culorile afișate de GIMP față de PS. Am rezolvat problema citind o grămadă și înlocuind profilul de culoare sRGB cu care vine GIMP preinstalat cu Adboe RGB luat de pe site-ul adobe.
  • Am început sa fac câteva operații și am constatat că:
    • lucrează destul de greu în comparație cu PS
    • shortcut-urile sunt complet altfel
    • interfața este destul de puțin intuitivă
    • una peste alta lucrul este destul de greoi, dar m-am gândit că dacă merită trecerea le voi învăța rapid
  • Am tot incercat chesia cu masca și nu am reușit mare lucru dar se pare că merge totuși
  • Insă lucrul care m-a deranjat cel mai tare și aici m-am cam oprit cu testele a fost faptul că nu poate transforma modul imaginii din RGB în CMYK fapt care face imposibil lucrul pentru tipografie. Am testat un plugin separate+ care după ce că este învechit nici măcar nu a funcționat. Cei de la GIMP spun că vor introduce aceasta obțiune odată cu varianta 3.0 a programului.
  • Până atunci nu pot recomanda programul decât pentru web, print pe hârtie foto sau print digital. Nu și pentru prin clasic în tipografie unde avem nevoie de separație de culoare CMYK.
  • Am observat însă lucruri bune la program: are cam toate facilitățile prezente la PS și atunci când o să pregătesc imagini pentru site-urile la care lucrez am să mai testez și am să mai completez pe aici.
  • Am observat de asemenea ca importa fisiere PSD și de asemenea fișiere SVG generate de Inkscape.

Recapitulare

Lista de programe gratuite (Open Source) necesare unui DTP-ist este aproape completă. Programele au funcționalități profesionale asemănătoare programelor înlocuite care costa sute de dolari fiecare.

  1. Inkscape – program lucru cu imagini vectoriale – alternativă pentru Corel Draw sau Adobe Illustrator.
  2. Scribus – program paginare – alternativă pentru QuarkXpress sau Adobe InDesign (articolul de față).
  3. Gimp – program lucru cu imagini rasterizate – alternativă pentru Adobe Photoshop. Poate fi folosit doar pentru web, print photo sau digital.
  4. PDFLite – program lucru cu fișiere PDF – alternativă la pachetul Adobe Acrobat.
  5. Open Office – program de lucru cu documente text si foi de calcul – alternativă pentru pachetul Microsoft Office: Word,  Excell și Powerpoint. Mai nou am aflat ca proiectul este în standby și se dezvolta altă platforma numită Libre Office.
  6. 7Zip alternativa foarte eficientă și gratuită pentru winzip sau winrar

Un articol interesant despre alte programe Open Source ce v-ar putea interesa găsiți aici.

Alt articol cu variante mai light ale programelor de prelucrare imagine pe care nu le-am testa îl găsiți aici. Tot aici găsiți și alternative Open Source pentru o grămadă de alte utilitare și programe.

Dintre ele am testat 7zip o alternativă excelentă Open Source pentru winrar sau winzip. Progrămelul deschide arhive ZIP și RAR și poate face doar arhive ZIP si alte extensii mai puțin cunoscute specifice lui.

Pe măsură ce mai testez si alte programe Open Source revin cu detalii.

Ca temă pentru acasă am:

Variante plătite de programe pentru procesarea de imagini dar mai ieftine ca PS

În cazul în care chiar aveți nevoie de Photoshop cu licență și nu dispuneți de vreo 800 de euro putetți lua și o licența lunară – noua găselnița a celor de la Adobe.

____________________________________________________

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

2 thoughts to “GIMP alternativă Free pentru Photoshop ?”

Lasă un răspuns