Skip to main content
Lacul Moara Vlasiei

Tură superbă de bicicletă în apropiere de București

Toamna asta pe 3 noiembrie am reușit, în sfârșit, să completez un circuit de bicicletă pe care tot încerc de ceva timp să-l închid.

powered by EndomondoWPlogo

Tura este exclusiv de mountain bike și se desfășoară 90% în afara drumurilor asfaltate. Din păcate nu puteți încerca această tură pe vreme ploioasă sau iarna când temperaturile sunt crescute așa cum este ziua în care scriu acest articol. Poate mai îngheață pământul în curând sau la primăvara, după ce se termină cu ploile prin aprilie-mai, sigur găsiți o zi potrivită.

Tura are aproape 22 de km, este de dificultate medie spre ușoară și nu pune mari probleme. Totuși nu este de începători. Nu ai foarte mult de urcat sau de coborât însă este o porțiune de vreo 300 de m, unde eu cel puțin am mers cu bicicleta la mână.

Încep tura de pe malul lacului Moara Vlăsiei. Vin aici cu bicicleta pe mașină, deși locuiesc destul de aproape, dar nu-mi place deloc să merg pe asfalt, cu toate mașinile pe cap. Punctul de plecare se poate vedea în workout-ul de Endomondo de mai sus.

Lac Moara Vlăsiei

După câteva sute de metri pe o ulița a satului, tura intră imediat în pădure și cărarea șerpuiește mai mult pe malul lacului. Această porțiune de traseu este chiar marcată cu buline albastre. Probabil că face parte din nenumăratele concursuri de profil ce au loc foarte des prin zonă. Observați că nu am încercat să cosmetizez fotografia de mai sus. Îmi pare rău că frumusețea de peisaj este stricată de peturile lăsate de pescari.

După câțiva kilometrii prin pădure am traversat lacul pe un stăvilar spre dreapta și am continuat pe drumul de pământ de pe cealaltă margine a lacului opusă pădurii. Că să nu ratezi aceste treceri mai bine instalează aplicația Endomondo și urmează traseul meu. Îți va fi mult mai ușor așa.

După încă câțiva kilometrii drumul iese în șoseaua asfaltată pentru a traversa primul braț al lacului Căldărușani. Am trecut rapid pe lângă intrarea la Mănăstirea Căldărușani și am ajuns la a doua limbă a lacului Căldărușani. Totul se desfășoară tot pe asfalt dar porțiunea nu are mai mult de 1 km. Apropo, dacă nu ai văzut Mănăstirea Căldărușani nu strică un popas aici.

Am pornit către stânga pe malul acestei a doua limbi de lac. Pe partea stângă este lacul și pădurea pe dreapta un câmp foarte pitoresc un pic vălurit. La un moment dat drumul de pământ o ia brusc la dreapta către altă limbă de pădure. Locul este pustiu și dacă nu faci zgomot sigur vei da de animale sălbatice. Eu am întânit mereu căprioare, fazani, vulpi și altele.

Am urmat acest drum o perioadă dar am văzut niște oameni în pădure care se plimbau și m-am dus către ei cu gândul că urmează un drum pe acolo. Așa și era. Am intrat în zona neexplorată până acum și totul arată neatins și superb.

Ajung în singura zonă mai puțin accesibilă unde pădurea este tăiată și mă îndrept pe jos, de data asta, pentru că zona este răscolită de utilaje de tăiat pădurea, către o fermă pe care o zăresc la marginea autostrăzii București-Ploiești.

De la fermă pornesc către mine câțiva câni ciobănești destul de fioroși, dar sunt chemați la loc de ciobani. Mă rog sunt obișnuit cu astfel de întâlniri și de obicei mă folosesc de bicicletă ca să mă apăr. O folosesc fie de pavăză, fie de obiect contondent chiar.

Tot de la fermă pornește un drum de macadam ce trece printr-un sat de țigani aciuați în niște case ce aparțineau probabil lucrătorilor de la drumuri. Țiganii sunt pașnici și chiar mă îndrumă pe ce drum să o iau înapoi către Moara Vlăsiei.

Drumul este chiar listat pe Google Map, dar nu prea cred că poate fi parcurs cu mașina. Mă rog, eu am avantajul bicicletei care poate trece cu ușurință pe el. Având în vedere că am intrat din nou în pădure totul este perfect.

După încă câțiva kilometrii închid circuitul și adaug victorios încă o tură superbă pe care o voi parcurge de multe ori de acum încolo. Ultima porțiune se desfășoară tot pe asfalt, pe una din ulițele satului Moara Vlăsiei.

____________________________________________________

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns