Skip to main content

Cand înfloresc narcisele sălbatice ?

Narcise salbatice in Muntii Baiului

În nenumăratele mele excursii fotografice am făcut și căteva pentru a fotografia narcisele sălbatice.

_MG_8835_nn

_MG_8880_nn

Există două tipuri de narcise sălbatice în funcție de altitudinea la care înfloresc. În această perioadă – începutul lunii iunie – înfloresc cele de la altitudine mare. Eu le-am găsit sub creasta munților Baiului  cu urcare din spatele gării din Sinaia pe Valea Rea chiar sub Șaua Baiului. Traseul este destul de abrupt și se parcurge în 1-3 ore în funcție de punctul de plecare pe jos. Noi am plecat direct din gară însă se poate ajunge cu o mașină cu garda suficient de sus până la poalele munților. După ce ieșiți din vale și începeți urcarea traseul nu este marcat însă cărarea este bine definită. Pe vreme bună, fără ceața nu aveți cum să vă rătăciți păentru că după cum știți Munții Baiului sunt în mare parte pășune alpină, iar narcisele sunt destul de multe ca să se vadă de la distanța mare. La început le-am confundat cu un petic de zăpadă, așa este de mare densitatea de flori. Florile sunt cu tulpina foarte scurtă din cauza vânturilor de  altitudine și în aceiași perioadă am găsit și stânjenei pitici, gențiene și multe alte flori galbene la care nu știu denumirea. Merită efortul, mai ales că zona nu este umblată de loc și florile sunt neatinse.

gentiene-muntii-baiului

stanjenei-alpini

La sfărșitul lunii mai înfloresc și narcisele în vestitele poieni din țară la care se poate ajunge cu mașina. Eu am ajuns pe 21 mai în Poiana Narciselor din satul Vad de lângă Brașov și florile erau superbe. Înfloriseră de câteva zile și nu începuseră să se usuce. Am fost ghidat de paznicul rezervației și am ajuns în zone neumblate din care mi-ar fi fost foarte greu să mă întorc fără călăuză. Traseul l-am făcut cu cizme de cauciuc pentru că erau multe locuri ca o mlaștină. Se merge printr-o pădure destul de rară și din când în când se iese în poieni destul de mari pline de narcise. Zona accesibilă “turiștilor” este insă prăduită de flori la greu de ți se face o milă groaznică și te gândești să pui mâna pe pușcă.

Poiana Narciselor Brasov

Poiana Narciselor satul Vadu

Poiana Narciselor

Mai sunt și alte Poiene ale Narciselor în alte zone din țară, pe care însă nu le-am vizitat încă fiind destul de departe de București, iar spectacolul oamenilor cu brațele pline de flori mă deprimă. Prefer zonele alpine.

Marea majoritate a articolelor această categorie le scriu acum pe calator365.ro, noul meu blog de călătorie unde pun și foarte multe oferte interesante de vacanțe.

____________________________________________________

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

3 thoughts to “Cand înfloresc narcisele sălbatice ?”

Lasă un răspuns