Ce sunt testele COVID-19? Cât costă un test? Câte tipuri de teste sunt? Sunt sigure aceste teste? Sunt câteva dintre întrebările la care răspunde acest articol.
Articol sponsorizat de medplaza.ro.
Ce sunt testele COVID-19?
Există trei tipuri de teste COVID-19: teste genetice PCR (sau moleculare), teste antigene și teste anticorpi.
- testele genetice PCR, cu colectarea unei probe faringo-nazale și cu rezultate în 48 de ore;
- testele IGG/IGM pentru anticorpi, sunt teste rapide cu colectarea unei probe de sânge;
- testele antigen sunt tot teste rapide ce se realizează prin recoltarea unei secreții nazale.
Testarea rapidă este importantă, deoarece primirea de rezultate rapide înseamnă că o persoană știe mai devreme dacă trebuie să se izoleze pentru a evita transmiterea virusului altora.
Ce sunt testele PCR?
Testele genetice (sau moleculare) sunt cele mai exacte și includ testul reacției în lanț a polimerazei cu transcripție inversă (RT-PCR) pentru a identifica acidul ribonucleic (ARN) din salivă sau un tampon nazal.
Principalul test care pune diagnosticul unei infectii acute, de moment pentru infectia cu Sars-Cov-2, este testul Real Time PCR.
Rezultatul este disponibil in 2-3 zile şi poatre costa între 260 si 359 lei.
El este cel care iti spune sigur daca ai infectie. Testul se efectuează numai in laboratoare specialiyate pentru depistarea virusului Sars-Cov-2 utilizează tehnologia NAAT (nucleic acid amplification technology), respectiv reverse transcription real time PCR (RT-PCR).
Deoarece genomul SARS-CoV-2 este format din ARN, trebuie convertit în ADN și apoi se efectueayă o reacție în lanț a polimerazei.
Reacția în lanț a polimerazei (PCR) este o tehnică care amplifică ADN-ul.
Enzima care convertește genomul ARN în ADN se numește „transcriptază inversă” sau RT.
Pentru diagnosticul infectiei se recomanda testele RT-PCR. In prezent se depun multe eforturi pentru dezvoltarea de teste care sa detecteze cat mai precis si mai rapid infectia, totusi testele RT-PCR raman standardul de diagnostic actual. Persoana cu rezultat pozitiv la testul RT-PCR fie are infectie activa, fie inca pastreaza resturi de ARN viral dupa o infectie trecuta; cum nu se poate face mereu distinctie intre cele doua situatii, chiar daca prezinta sau nu simptome, trebuie sa ia in considerare ca poate raspandi infectia. Ca urmare, este indicat sa se izoleze, daca este primul test pozitiv identificat si sa apeleze de urgenta medicul de familie si DSP-ul pentru indrumari, sau sa pastreze cu rigurozitate sporita masurile de protectie, daca este cu mai multe teste pozitive in antecedente.
Acuratetea testului este foarte mare. Ca si cu orice alt tip de test exista posibilitatea de aparitie a unui rezultat fals pozitiv sau fals negativ.
Ce sunt testele IGG/IGM?
Aceste teste pun în evidența punând eventuala prezență a anticorpilor. Aceștia se formeză la o săptămână de la infectare cu COVID-19 prin urmare nu reprezintă un diagnostic precoce. Precoce înseamnă că nu se poat identifica pacientul bolnav în primele 7 zile de la debutul bolii, fie că boala este asimptomatică, uşor simtpomatică sau cu o simptomatilogie mai zgomotoasă.
Cu alte cuvinte, testul rapid IGG/IGM ne ajută să aflăm dacă o persoană a trecut prin infecţie. După vindecare, anticorpii – cei care luptă cu virusul – rezistă în corp o perioadă de 2-3 luni, aşa cum arată unele studii.
Acest test îşi regăseşte utilitatea, fără discuţie, însă necesită totuşi o interpretare a rezultatelor într-un context clinic, ceea ce ar fi mai greu pentru o persoană fără background medical
De asemenea necesită recoltarea de sânge prin urmare testarea trebuie făcută de personal calificat.
Testele rapide IGG/IGM sunt căutate şi de cei care au trecut prin boală şi intenţionează să doneze plasmă convalescentă, un tratament extrem de util în cazul pacienţilor cu forme grave de COVID-19.
Ce sunt testele antigen?
Testul antigen este cel mai nou tip de testare și este singurul test rapid care detecteaza virusul. Acest teste detectează antigeni, adică bucata de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaște.
Aceste noi teste pot ajuta la reducerea timpilor lungi de așteptare cu care se confruntă mulți oameni pentru a face teste COVID-19. Aceste perioade lungi de așteptare au împiedicat capacitatea oamenilor de a determina dacă trebuie să se pună în carantină față de ceilalți.
Acest test este crucial, deoarece unii oameni nu prezintă simptome ale COVID-19.
Testul antigen poate indica infecția în faza acută a bolii. Acest lucru este valabil și pentru persoanele fără simptome, dacă infecția este activă. Timpul de testare este de 10 minute, are o specificitate relativă de >99.9%, o sensibilitate de 90.32% și un acord general de 97.8%.
Testul este de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei să se facă de către personal medical calificat. Având în vedere însă că se recoltează doar o secreție nazală cu ajutorul unui tampon sterilizat oricine poate realiza această testare în cazul în care nu aveți acces rapid la personal calificat și aveți bănuieli de infectare.
Puteți apela la acest test de exemplu dacă plecați în altă țară și nu vreți să aveți probleme la trecerea graniței în ceea ce privește o eventuală testare pentru COVID-19. Nimeni nu vrea să riște o carantină de 14 zile din cheltuielile personale.
Cât costă testele rapide COVID-19 și de unde le pot procura?
Testul antigen se livrează în cutii de 5 bucăți care au prețul de 199,99 lei. Prin urmare un test rapid antigen COVID-19 costă 40 lei. El poate fi achiziționat online de la medplaza.ro.
Tot de pe același site se pot achiziționa și teste IGG/IGM la prețul de 28 de lei/buc. Acestea se găsesc în cutii de 5 buc sau 25 de bucăți.
Cum se face testarea rapidă cu testele antigen?
Cutia cu kitul de testare antigen conține un tampon sterilizat, 5 dispozitive de testare, o duză cu filtru, un tub de extractie, un suport tub și un tampon de extragere a probelor.
Testarea se face foarte simplu și este explicată în filmul următor.
Alte sfaturi utile
- După testarea rapidă, în caz de rezultat pozitiv, se recomandă testarea PCR.
- Dacă am intrat în contact cu o persoana infectată cu Sars-Cov-2 este indicat să ne testăm după aproximativ 5 zile de la contact.
- Este important şi ca cei care au trecut prin boală să doneze plasmă. Aceasta poate fi tratament pentru alţi pacienţi in stări moderat-grave şi astfel putem salva vieţi.
- Pentru a permite accesul cetatenilor pe teritoriul sau, anumite tari impun efectuarea unui test RT- PCR. Acesta trebuie sa fie efectuat inainte de intrarea pe teritoriul tarii respective. Inainte de a calatori in afara tarii este necesar sa va informati daca in tara unde urmeaza sa va deplasati este necesara prezentarea unui test RT-PCR – negativ.
- Nu este obligatoriu sa contactaţi acest virus dacă locuiţi în aceeaşi casă cu o personă infectată, sunt multe variabile în această situaţie. În principiu, dacă se respectă toate regulile de protecţie, e puţin probabil să se contacteze virusul.
- Dacă avem febră, ne curge nasul sau tuşim nu însemnă neaparat ca avem coronavirus. Dacă totuşi suspectăm că avem COVID putem face un test rapid şi ulterior unul PCR.
Imagine copertă Gerd Altmann de la Pixabay
____________________________________________________