Skip to main content
Lacul de Smarald Racos

Complexul Geologic Racoș, minunea de lângă Brașov

Deși aveam impresia că îmi cunosc foarte bine țara, de curând am descoperit un loc fabulos, la 60 de km de Brașov, de care nu aveam habar. Nu știu de ce a trebuit să aflu de Complexul Geologic Racoș de pe blogul lui Cristian Florea și nu de pe un site de popularizare a turismului în România. Ca o paranteză este un mister pentru mine de ce nu există așa ceva. Toate țările care se respectă au un site oficial de turism.

În satul Racoș vei ajunge destul de repede de la Brașov. Odată ajuns aici nu uita să treci pe la Castelul Bethlen care așteaptă cuminte niște fonduri europene ca să renască.

Pentru că nu există nici un semn către Complexul Geologic Racoș, vei afla de la săteni că se află undeva sus pe deal. Se poate ajunge în zonă cu mașina. Complexul cuprinde:

  • Lacul de Smarald
  • Coloanele de Bazalt
  • Vulcanul Racoș

Distanța dintre aceste trei obiective este destul de mică și se poate parcurge doar pe jos. Urmați semnele care sunt doar la fața locului.

Locul este spectaculos și merită cu prisosință drumul până aici. Formațiunile au apărut ca urmare a activității vulcanice din zonă, ce a avut loc în urmă cu mii de ani.

Coloanele de bazalt

Coloanele de Bazalt Complexul Geologic Racos vRacos

Asemenea spectacol fabulos nu am mai văzut decât în Islanda. Vei găsi la fața locului câteva explicații științifice referitoare la modul cum s-au format aceste coloane. Se vă clar 3 straturi de coloane.

Am ales în mod deliberat o imagine cu două turiste, ca să vă dați seama de dimensiunile coloanelor. Acestea ajung până la 15 m înălțime.

Lacul de Smarald

Se află la câteva sute de metrii de coloanele de bazalt și este spectaculos, mai ales într-o zi cu soare, când apa capătă cele mai frumoase tonuri de verde.

Se poate ajunge pănă pe malul lui, însă cea mai frumoasă imagine a lacului o vei avea de pe dealul de deasupra lui.

Lacul de Smarald Racos

Dacă ai urcat pănă aici ești doar la câțiva pași de cel mai spectaculos obiectiv din zonă – Vulcanul Racoș.

Vulcanul Racos

Peisajul este selenar. Se văd diversele faze de evoluție ale vulcanului. Este lavă solidificată peste tot. Am fost foarte impresionat de acest vulcan.

Alte obiective turistice din zonă

În acceași zi noi am mai ajuns la:

Cetatea Feldioara

Cetatea Feldioara

Bătrânul Carpaților

Este un stejar de peste 900 de ani aflat în pădurea seculară de stejari de lângă satul Mercheașa. Este cel mai bătrân stejar din România. Niște binevoitori au pus câteva semne către el, care au început să dispară. Sper să îl găsiți. Are indicator și pe Google Map aici. Se poate ajunge cu mașina pe un drum pietruit până aproape de el, apoi pe jos. Locul este fabulos.

Cetatea Rupea

Cetatea am găsit-o închisă. Se închide la 19,00, dar apusul a fost foarte frumos.

Eu am ajuns în zonă ca urmare a sărbătorii Junilor Brașovului.

Despre alte obiective din jurul Brașovului am mai scris aici despre satul unde înfloresc narcisele sălbatice și aici despre canionul de la șapte scări.

____________________________________________________

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

2 thoughts to “Complexul Geologic Racoș, minunea de lângă Brașov”

  1. Buna ziua! Foarte util acest articol, felicitări! Imi puteți spune, vă rog dacă distanța de unde se poate lăsa masina (există un loc marcat?) şi panorama cu Lacul de smarald este mare sau anevoioasa? Vom merge cu un copil de 3 ani şi doresc să mă interesez de accesibilitatea drumului! Mulțumesc!

    1. Multumesc pentru aprecieri.

      Din parcare se ajunge foarte usor pe un drum forestier pana la malul lacului. Pentru a vedea panorama de sus trebuie urcat un deal cam 300 m. Ambele distante se pot parcurge fara probleme chiar si cu un copil de 3 ani.

Lasă un răspuns