Anul acesta am fost de mai multe ori pe trasee montane, odată chiar împreună cu nepotul meu de 10 ani. Puteți citi despre aventura noastră aici.
De fiecare dată am întâlnit foarte mulți copii pe drum și acest lucru m-a bucurat foarte mult. Asta pentru că multă lume obișnuiește să spună că, copiii nu fac sport, că sunt sedentari și stau mai mult pe telefon sau tabletă.
Mă bucur să vă anunț, mai ales pe cei ce mergeți la munte doar cu telecabina sau cu mașina, că pe traseele montane am întâlnit foarte mulți copii de toate vârstele, inclusiv bebeluși cărați în spate de părinții lor.
Este adrevărat că nevoia de echipament montan este un pic mai mare în acest caz, dar la Decathlon, magazinul meu preferat, vei găsi de toate la un preț accesibil așa cum cei ce frecventează des magazinul știu foarte bine.
Sfaturi utile pentru cei ce vin cu copii pe munte
Alegeți un traseu mai ușor precum cel pe culmea munților Baiului pe care l-am făcut anul acesta în mai.
Nu uitați să aveți atât voi cât și copiii voștri echipament specific montan adecvat, precum ghete, trening, geci de ploaie și vânt, rucsaci potriviți lungimii traseului și evident taliei purtătorului.
Consultați prognoza meteo și evitați zilele ploioase sau mai ales zilele când se anunță furtuni.
Evitați să vă prindă noaptea pe traseu. Dacă alegeți trasee mai alungi, alegeți zone în care se află cabane sau refugii sau neaparat luați cu voi echipament de campare.
Aveți grijă sa aveți cu voi suficientă apă și mâncare. Pe timp de vară se consumă foarte multă apă și copiii, în special, au tendința sa bea destul de multă apă la efort.
Explicați copiilor detalii despre traseu: altitudine, distanță, floră, faună, nume de vârfuri sau masive înconjurătoare. Arătațile fructele care sunt bune de mâncat și explicațiile numele florilor, ale copacilor sau ale păsărilor sau animalelor pe care le întâlniți.
Învățați copiii particularitațile traseelor de iarnă, traseelor pe ploaie sau vreme rea, traseelor de creastă care necesită cunoștințe de cățărare.
Învățați copiii să fie politicoși pentru că, așa cum bine știți, oamenii se salută pe munte.
Cu cât le veți trezi mai mult interesul, cu atât îi veți avea parteneri pe durată mai lungă și vă veți asigura că vor continua să meargă pe munte atunci când vor crește mari.
Dacă aveți ocazia învățați copiii să facă focul, să găsească izvoarele cu apă bună de băut, să nu se teamă de întuneric și nu veți avea probleme cu ei în mijlocul naturii și de asemenea ei vor avea cunoștințe valoroase pentru viitor.
Pe munte copiii pot învăța si multe lucruri folositoare în viața de zi cu zi. Pot învăța să nu arunce gunoaie peste tot și să care cu ei propriile gunoaie pentru a le arunca în locurile destinate de la poalele munților.
Copii veseli și sănătoși tot anul
Deși în curând copii vor merge înpoi la școală încurajații să facă sport și acasă. Fie prin parcuri sau în jurul casei, fie atunci când vremea va fi mai rea în sala de sport.
Veți vedea că dacă capătă obișnuința de a face sport tot anul veți avea copii veseli și sănătoși și mai ales feriți de toți virușii, mai ales de cei mai periculoși prezenți în această perioadă.
____________________________________________________
nu am mai fost de 2 ani la munte, as pleca chiar acum…