Skip to main content
Pesti rosii de iaz

Cum îngrijesc eu peștii de iaz

Acum vreo 7 ani am cumpărat 5 carași roșii de iaz de la Hornbach. Prin urmare cresc acești pești de suficient de multă vreme ca să pot da niște sfaturi. Între timp s-au înmulțit și acum am peste 30.

Cum am costruit iazul ?

Iazul meu nu este mare. Are în jur de 5 mp și probabil vreo 3 mc de apă. Adâncimea maximă este de 80-100 cm. Am săpat o groapă în două trepte, cu pereții destul de teșiți, pe care i-am acoperit cu nisip pentru a proteja folia de PVC. Folia am așezat-o peste nisip. Am pietre pe fudul iazului și în jurul lui.

Pe pietrele de pe fund am așezat o pompă simplă de recirculare apă. Pompa este foarte utilă pentru oxigenarea apei, mai ales pe timp de vară. Iarna menține apa neînghețată în jurul iei. Evident în cazul în care temperaturile de afară nu sunt foarte scăzute mult timp. Este foarte fiabilă. Merge încontinuu de când am luat-o.

Am mai luat foarte multe plante de două tipuri. Unele le-am plantat afară și se apleacă deasupra iazului. Celelalte sunt plante de apă și le-am așezat pe fundul iazului. Astea sunt în special plante cu flori – nuferi, stânjenei și alte plante cărora nu le știu numele. Toate le-am luat de la Hornbach. Rolul acestor plante este multiplu. Protejează și hrănesc peștii. Pot să îi las săptămâni întregi fără hrană și nu au nici o problemă. Oxigenează apa. Cănd frunzele lor mor formează un mâl care se adaugă la habitatul natural pe care am încercat să îl creez.

 

Sfaturi întreținere iaz

Așa cum spuneam mai sus am încercat să creez un habitat cât mai natural pentru pești. În acest fel îi pot lăsa fără mâncare foarte mult timp. Asta în cazul în care plec de acasă mai multe săptămâni. I-am lăsat așa chiar și o lună întreagă și nu a fost nicio problemă.

Apa din iaz trebuie schimbată cel puțin de două ori pe vară. Mie mi-au murit câțiva pești anul trecut și nu am știut de ce. Tot mureau întruna și nu știam cauza. Am schimbat apa și au încetat să mai moară. Se pare că atunci când este foarte cald afară se formează multe bacterii care le mănâncă tot oxigenul. În acest caz trebuie împrospătată apa treptat în două trei tranșe, fără a scoate toată apa odată. Când schimb apa peștii rămân în apă prin urmare nu o scot pe toată niciodată. Important este să rămână mâlul de pe fund. În el se prin rădăcinile plantelor și așa cum am spus asigură un mediu cât mai natural pentru pești.

Nu adaug nici un fel de substanțe chimice în iaz. De genul celor care limpezesc apa de exemplu. Vara apa se tulbură foarte mult dar așa este normal pentru un mediu natural. Iarna este limpede și poți admira peștii în voie.

Pompa de care vorbeam trebuie să funcționeze tot timpul, mai ales pe timp de vară.

Începând cu lună noiembrie peștii hibernează și nu le mai dau hrană deloc. Tot ceea ce am grijă să fac este să am mereu o copcă prin care să pătrundă oxigenul la ei. Încep să și hrănesc de abia prin mai.

Sfaturi îngrijire pești

Dacă întrețineți iazul așa cum am făcut eu, creând un mediu cât mai natural pentru pești, puteți să nu îi hraniți deloc. Eu le mai dau mâncare mai ales vara și folosesc un fel de mâncare expandată la sac. Am incercat si cu fulgii astia mai ales în perioadele reci, dar nu le place. Am pomenit de multe ori de acest magazin cu toate că nu mă plătesc să scriu acest articol :). Pur și simplu am găsit acolo tot ce mi-a trebuit pentru iazul meu.

Peștii s-au înmulțit foarte mult în primii ani. În ultimul timp se pare că au dezvoltat un instinct de conservare și nu se mai înmulțesc. Cred că din cauză ca sunt prea mulți pentru dimensiunea iazului. Am tot încercat să mai dau din ei dar nu am găsit pe nimeni dispus să îi îngrijească.

Foarte interesant este că atunci când s-au înmulțit au ieșit în tot felul de culori și modele de pești, foarte diferite de ce am cumpărat eu.

Iazul este o adevărată oază pentru alte animale sălbatice, mai ales vara. Vin broaște și am văzut și șerpi de apă. O grămadă de păsărele vin să bea apă sau să se îmbăieze. Mai beau și cânii mei apă. Așa că nu sunt foarte îngrijorat în privința lor, când plec mai mult de acasă. A fost o alegere bună să-l construiesc. Așa cum l-am găndit nici nu necesită foarte multă îngrijire, dar este un colț superb în grădina mea.

____________________________________________________

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns