Junii Brașovului reprezintă 7 cete de călăreți ce defilează în fiecare an prin centrul vechi al orașului. Obiceiul este foarte vechi și foarte spectaculos. Este un prilej fotografic excelent. Parada are loc în jururl prânzului și trebuie să vi din timp dacă vrei să prinzi un loc bun de fotografiat. Este foarte multă lume dornică să-i vadă pe Juni.
Evenimentul are loc în luna aprilie de duminica Tomii, prima duminică după Paște și nu se desfășoară în aceeași zi în fiecare an. Are evident legătură cu calendarul ortodox creștin și cu data în care are loc Paștele. Eu am fost în 2014 pe 27 aprilie. Anul acesta parada v-a fi duminica viitoare pe 15 aprilie și voi fi din nou acolo.
În 2014 am stat prin centru vechi chiar pe aleile pietonale și în poze mi-au ieșit multe reclame de la magazinele din jur. Am să încerc anul acesta să stau prin cartierul Schei al Brașovului ca să evit nedoritele bannere comerciale. Interesează-te din timp de traseul ceremoniei.
Vor fi pe străzi foarte mulți brașoveni și foarte mulți turiști, așa că dacă vrei să faci poze bune trebuie să găsești din timp un loc cât mai bun. Un aparat foto cu ecran rabatabil, care poate face poze de sus este foarte util. Dacă totuși vezi că vei avea bannere sau reclame în fotografii, încearcă o diafragmă cât mai mică posibil, pentru a blura fundalul cât mai mult posibil. Asta depinde și de cât soare va fi în ziua respectivă. Dacă este o zi cu soare nu vei avea probleme în a scădea diafragma. Dacă este o zi mai înnorată, mărește ISO și scade apoi diafragma.
Folosește un obiectiv cu zoom. Nu vei avea foarte mult timp la dispoziție pentru a schimba obiectivele. Dacă ai două aparate foto disponibile, pune un teleobiectiv pe unul dintre ele și un obiectiv wide pe celălalt. Ai grijă să fie cât mai luminoase ambele obiective.
Călăreții sunt foarte frumos îmbrăcați, caii sunt și ei foarte frumos împodobiți. Participa chiar și copii la defilare. Redau mai jos câteva fotografii din 2014. O să revin cu fotografii de anul acesta.
Update
15 aprilie 2018 a fost a doua ieșire special pentru acest frumos eveniment. Am avut cazarea în Scheii Brașovului așa că am fost chiar în mijlocul evenimentelor. Iată ce noutăți am aflat.
Pe la 9 încep să coboare cetele de juni pe strada General Traian Moşoiu. La 11 se strâng toți în în Piaţa Unirii. Au loc diverse obiceiuri cu aruncarea buzduganului și a junilor în aer. Apoi cetele pleacă la paradă prin centrul vechi al Brașovului.
Așa cum mi-am propus, am rămas în Piața Unirii ca să aștept întoarcerea lor. A fost o alegere perfectă. Junii s-au întors repede pe la 13,00. Era lume destul de puțină. Am stat în primul rând și am putut face și filme și poze excelente.
Junii urcâ apoi pe strada Podul Crețului din Schei către Pietrele lui Solomon. Aici are loc o petrecere imensă. Se frig grătare și cântă muzica populară. Brașovenii vin în număr mare. Circulația mașinilor este oprită. Pe la 18-19 petrecerea se încheie odată cu plecarea junilor.
Iată câteva poze noi.
Se vede că nu mai apar bannere deloc și calitatea imaginilor este evident mai bună. Lucrurile se întâmplă în continuare foarte repede așa că locul de unde faci pozele este foarte important. Setează aparatul din timp pentru că nu o să ai timp de setări când trece parada.
Provocările rămân însă. Cea mai mare parte a cailor sunt închiriați, așa că apar des în poze tot felul de îngrijitori urât îmbrăcați care încearcă să stăpânească caii. Semnele de circulație, jandarmii și polițiștii incurcă și ei pozele.
____________________________________________________
One thought to “Junii Brașovului”