Skip to main content

Nu-mi plac tipii cu “idei”

Saturday morning
Istock

Acum vreo spăptămână mi s-a stricat un hard disk extern – destul de mare 2,5 Tb – unde pusesem cam multe: fotografii, lucrări ale clienților înregistrări ale cursurilor școlii de poetică fotografică, mă rog destule. L-am dus la service, la mine în Otopeni unde m-am mai dus și în trecut și am fost mulțumit. Îi spun tipului că nu mai pot citi informația de pe hard disk, ca e importantă, că se aprinde ledul la pornire, că se aude hard disk-ul funcționând. Mă rog toate informațiile de care avea nevoie și care în mod evident duceau la concluzia unei conexiuni defecte (cablu, mufe etc.).

Aștept vreo trei zile și devin îngrijorat. Sun la service și tipul  imi spune ca scanează de bad-uri. Ok, mă gândesc: hard disk-ul este aproape plin, informație multă, las omul să-și facă treaba. Mai trec vreo două zile și sun din nou. Tipul zice: transfer informația. Ooooo zic. E bine. Deci poate accesa informația. Sunt salvat. Care e problema intreb? O mufă desprinsă, răspunde omul. Aflu că a putut accesa informația de la bun început dar s-a gândit că aș vrea să o transfer pe un alt hard disk. A început să transfere dar a observat că merge greu și s-a apucat de scanare de bad-uri. Toată diagnosticarea a durat de fapt câteva minute dar tipul având “idei” m-a ținut în șah o săptămână încercând să rezolve o problemă pe care nu îl rugasem de loc să o rezolve.

De câte ori îl sunam la telefon îmi răspundea enigmatic ca mai are de lucru. Eu fierbeam în suc propriu gândindu-mă disperat la câte date importante aveam pe acolo. I-am explicat cât de frumos am putut că pe mine mă interesează să pot accesa informația și am recuperat rapid hard diskul pe care mi l-a pus în altă carcasă nouă.

Concluzia

  • “Nu țineți merele într-un singur coș”. Tradus: nu țineți informația importantă, stocată într-un singur loc;
  • Ține-ți back-upuri pe siteme diferite: CD, hard disk eventual cloud. Oricare din ele vă poate face figuri la un moment dat;
  • Imi plac tipii cu “idei” dar să știu și eu;
  • Nici acum nu mi-am dat seama dacă vroia să mă ajute sau să-mi vândă un hard disk nou. Probabil că amândouă.

P.S. Nu știu dacă a-ți observat dar m-am chinuit să scriu articolul ăsta cu diacritice. Poate pentru că este duminică si sunt mai relaxat. Poate pentru că mi-am dat seama că unele cuvinte scrise fără diacritice pot fi interpretabile sau chiar neinteligibile. Motivele pentru care nu scriam fără diacritice erau: evident lenea sau mai bine zis tendința mea de a face totul repede și teama că unele sisteme de operare configurate incorect nu afișează diacriticele. Apropo voi vedeți corect textul?

____________________________________________________

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

3 thoughts to “Nu-mi plac tipii cu “idei””

Lasă un răspuns