Skip to main content

Semnificatia ridicarii degetului mijlociu …

agincourt_archersi explicatia altor expresii pe care le auzim zilnic:

La inceputul sec. XX a avut loc o catastrofa feroviara in statia Vintileanca, de pe ruta Ploiesti-Buzau. Ancheta a ajuns la concluzia ca vinovat pentru catastrofa era acarul de statie Ioan Paun. Adevaratii vinovati au fost scosi de sub acuzatie.
Abreviarea cabalistica a cuvintelor ebraice: ab (tata), ben (fiu), Ruah a cadish (sfantul duh).
In latina: “din cele precedente”. Cand cineva pretinde ca stie acel lucru dinainte, a priori.
Obiceiul vine din antichitate, cand doua persoane care se intalneau vroiau sa demonstreze ca mana nici unuia nu conține o arma.
In evul mediu, falsificatorii monedelor de aur ori de argint le faceau din arama si le acopereau numai cu un strat subtire de aur sau argint. Dupa un timp de folosire, se rodea acea pojghita ramanand numai materialul initial, arama.
Expresia care inseamna “a trai fericit”, se trage de la Evanghelia lui Luca (c.XVI,v.22 si 23), unde se spune ca saracul Lazar a murit si a fost dus la sanul lui Avraam (in paradis).
Vine de la Advocatus diaboli, persoana insarcinata de biserica catolica sa cerceteze un candidat propus la canonizare. El este in opozitie cu Advocatus Dei (avocatul Domnului).
Expresie care inseamna, a te lupta cu naluci, cu himere. Cunoscutul personaj a lui Cervantes, Don Quijote de la Mancha a pornit sa se lupte cu niste mori de vant pe care, in inchipuirea lui infierbantata, le luase drept adversari.
A spune minciuni, laudaroșenii. Expresia vine de la negustorii brașoveni medievali, care iși laudau exagerat marfa.
Imparatul roman Vespasian (69-79) a pus foarte multe taxe, printre ele si una asupra folosirii closetelor publice (numite si vespasiene). La ironia fiului sau Titus, care ii reprosa acest lucru, Vespasian a luat un ban, i l-a dat sa-l miroasa fiului si i-a zis: “Vezi? Nu are nici un miros”.
Zicala aproape universala care se regasește la aproape toate popoarele europene. “Bataia e rupta din rai”, “Dumnezeu iți da dar nu iți baga in traista” și “incurcate sunt caile Domnului”, nu sunt citate biblice.
Orice persoana are un punct slab. Legendele grecesti povestesc ca zeita Thetis, la nasterea fiului sau Ahile, l-a imbaiat pe acesta in Styx, fluviul care despartea infernul si oferea invulnerabilitate. Dar cand l-a scaldat, zeita l-a tinut de calcai. Astfel, Ahile era invulnerabil, cu o singura exceptie, calcaiul. El a fost ucis la asediul Troiei de o sageata trasa in calcai.
Bucura-te de ziua de azi, traieste clipa. E inceputul unei ode scrise de Horatiu “Bucura-te de ziua de azi si nu te increde in ziua de maine”.
Expresie latina care inseamna “cui foloseste” ori “in folosul cui”. Este atribuita marelui jurist roman Cicero, care intr-o pledoarie asupra unui asasinat, a cerut sa se cerceteze “cui bono”, cui foloseste acel asasinat.
Toate datele referitoare la starea civila, studii, ocupatii si functiile avute.
In anul 612, paganii i-au cerut lui Mohamed care incepuse sa predice islamul, sa faca o minune si sa aduca muntele la el. Mohamed a cerut o clipa de ragaz, a inceput sa se roage spre cer, apoi s-a inchinat si a zis “mare este intelepciunea ta Allah, daca ai fi dat ascultare rugii si ai fi urnit muntele, ne-ai fi omorat pe toti. Trebuie sa ma duc eu la munte pentru a nu muri acesti pagani”.
Semnifica o amanare, o tergiversare premeditata a unei rezolvari de mare importanta, amanare ce presupune de fapt un refuz. Sunt trimis de la Ana la Caiafa sau: M-am saturat sa ma duc de la Ana la Caiafa a ” adica nu se rezolva nimic, niciodata. Iisus, dupa ce a fost tradat, s-a dus la Ana, socrul arhiereului Caiafa si fruntas al Sinedriului. Purtat apoi de la unul la altul, i se pun intrebari, la care Iisus raspunde simplu si demn. Pentru a nu fi implicati in pedeapsa lui Iisus, acestia il predau procurorului Pilat din Pont.
In ziua de azi este ceva jignitor sa arati cuiva degetul mijlociu. Dar acum sute de ani, gestul avea alta semnificatie. Inaintea bataliei de la Agincourt din 1415, francezii, anticipand victoria lor asupra Angliei, au decis sa le taie degetul mijlociu tuturor soldatilor luati prizonieri. Asta pentru ca fara degetul mijlociu le va fi imposibil sa mai traga cu arcul si astfel sa mai ia parte la vreo lupta pe viitor. Insa francezii au pierdut acea batalie iar soldatii englezi ii batjocoreau aratandu-le degetul mijlociu, pe care acestia intentionasera sa il taie.
Cuvantul inseamna in limba greaca constructor, arhitect. In filozofia platoniana numele dat lui Dumnezeu, Creatorul, Sufletul Universului.
Acest adagiu roman a fost folosit de Machiaveli sub forma “divide ut regnes”, “divide pentru a domni”.
Legea este aspra, dar lege; maxima antica prin care se sustine forta si importanta legii pentru viata sociala si nevoia de a respecta.
Expresia vine de la colaboratorul cel mai apropiat a cardinalului francez Richeliu, prim ministru al Frantei in timpul domniei lui Ludovic al XIII-lea (1610- 1643), calugarul capucin Francois Le Clerc.
Exprima regretul fericiri pierdute. Arcadia era o regiune din Pelopones, sudul Greciei, unde traia un popor de pastori, pe care grecii ii considerau neprihaniti, oameni de o mare puritate. Expresia a fost folosita ca inscriptie la tabloul “Pastorii Arcadiei” pictat de Poussin.
Strigatul inventatorului grec Arhimede, cand a descoperit celebra lui lege” un corp scufundat in apa pierde o parte din greutatea lui, egala cu volumul de apa dislocuit” a ” principiul lui Arhimede.
Cand doi candidați la un examen au obținut, aceiași nota ori cand doi sportivi au cucerit același loc si același premiu.
Eșec complet, dezastru. In mod ciudat, cuvantul provine din lb italiana și inseamna literamente “sticla, carafa”. Originea provine dintr-o taverna venețiana, unde un cantareț incerca sa inveseleasca consumatorii, unul dintre ei insa nemulțumit de prestația “artistului”, a cerut in mod repetat sa i se aduca o sticla (fiasco) pentru a aplica o corecție celui de pe scena.
Se spune despre o lucrare incompleta.
In Grecia antica, cei care erau banuiti de fapte infame erau imbatați de autoritati si anchetati sub aceasta stare.
Porecla data lui Stefanita domnitor al Moldovei, in timpul caruia Principatul a fost lovit de o mare foamete, oamenii hranindu-se cu papura.
Expresia vine de la seriful american John Lynch (se citeste linci) care isi exercita meseria intr-un oras din Carolina de Sud, si care pentru a starpi talhariile si omorurile a indrodus pedeapsa cu linsajul. Lasa multimea sa pedepseasca singura pe autorii infractiunilor.
Expresie persana, prin care orientalii aratau cat de putin tine dulceata casnicieia” o luna!!
Are intelesul de surpriza placuta picata pe neasteptate “din cer”. Expresia are legatura cu legenda biblica relatata in Exodul (cap. XVI, 4)a” Dumnezeu pentru a-i hrani pe evreii plecati din Egipt si aflati in mijlocul desertului, le-a facut marea surpriza sa le trimita, o hrana gustoasa si hranitoare, zi de zi, dimineata si seara. Minunea era ca hrana avea gustul pe care il dorea cel ce o consuma.
In timpul nuntii zeitei Thetys cu Peleus, un rege din Tesalia, in timp ce zeii dantuiau, si-a facut aparitia Eris, personificarea discordiei, care nu fusese invitata, si a aruncat un mar de aur (marul discordiei) pe care era scris “celei mai frumoase”. Vazand marul, Hera, Atena si Afrodita l-au revendicat, fiecare sustinand ca le intrece in frumusete pe celelalte doua. Vazand ca nu pot ajunge la o intelegere, cele trei zeite au hotarat sa ceara o opinie obiectiva. De aceea l-au ales ca arbitru pe printul troian, Paris. Paris i-a oferit imarul Afroditei, dupa ce aceasta i-a promis ca sotie pe cea mai frumoasa femeie pamanteana, Elena. Zeita a facut-o pe Elena sa se indragosteasca de Paris si sa fuga cu el in Troia. Agamemnon, regele cetatii Micene a hotarat sa razbune onoarea fratelui sau, Menelaus, printr-un razboi indreptat impotriva cetatii troiene.
Expresia provine din doua surse, de la o rugaciune catolica Peccavi, care consta in a-ti marturisi pacatele si apoi a te lovi cu pumnul in piept, rostind cu glas tare “mea culpa, mea culpa” si de la un obicei juridic in dreptul roman, cel acuzat era intrebat daca isi recunoaste vine, iar cei care recunosteau, mea culpa, se bucurau de circumstante atenuante.
Se folosește cu ințelesul de munca grea și inutila. Sisif a fost primul rege legendar al Corintului. Din cauza ca și-a sedus nepoata, i-a luat tronul fratelui și a scos in vileag niste secrete de-ale lui Zeus, unul din ele fiind rapirea Aeginei de catre Zeus. Zeus, ca pedeapsa, l-a supus la o cazna perpetua in Infern: a fost sortit sa impinga la deal o stanca uriasa, care ajunsa in varf, se rostogolea din nou la vale si munca se relua. O munca fara sfarsit, de unde si expresia “munca lui Sisif”.
In razboiul civil din SUA dupa o batalie se afisau ranitii si mortii. Cand armata nu avea pierderi se afisa “0 killed” (0 morti) de acolo provine expresia O.K.
Solutie simpla la indemana tuturor, dar realizezi acest lucru abia dupa ce solutia a fost descoperita de altul. Columb a cerut nobililor sa faca un ou sa stea pe masa pe unul dintre capetele lunguiete, fara ca ei sa reuseasca acest lucru, Columb a luat oul si la lovit la unul dintre capete.
Expresia este intalnita in Satirele lui Iuvenal si se refera la perioada de decadenta a Romei republicane, cand plebeilor nemultumiti li se ofereau spectacole de circ, la sfarsitul carora primeau gratuit alimente. In sens general, a oferi paine si circ inseamna a da maselor lucruri neinsemnate, pentru a le distrage atentia de la lucrurile reale.
Cunoscuta si sub denumirea de legea talionului (Exodul.XXI.v24). “Viața pentru viața, dinte pentru dinte, ochi pentru ochi”. Face parte din legislatia antica mozaica. Atentie! legea talionului spune clar, ca pedeapsa trebuie sa fie egala greselii” ochi pentru ochi, nu dinte pentru ochi
In sensul de pericol care te pandește mereu. Damocles, curtean a lui Dionisos cel Batran, tiranul Siracuzei, a fost ca mai toti curtenii”� curtenitor si lingusitor. Spunea ca nu exista mai mare fericire decat sa fii tiran. Spre a-i da o lectie, Dionisos, la un ospat, l-a asezat in locul lui pe tron si a poruncit sa i se acorde toate onorurile regesti. Dar cand Damocles se lafaia mai in voie, tiranul i-a cerut sa se uite in sus. De tavan, exact deasupra capului lui Damocles, atarna o sabie fara teaca prinsa numai cu un fir de par de cal. Ii arata astfel primejdiile care il pandesc in orice moment pe tiran.
Expresia vine din Spania medievala, cand marii aristocrati sustineau ca in vinele lor curge sange albastru, spre deosebire de nobili din “categoriile inferioare, care au suferit mezaliante cu maurii si evreii (in timpul ocupatiei arabe 711-1492).
Un vers din fabula lui Esop. Vulpea si strugurii. O vulpe infometata neputandu-se cațara pana la struguri, invoca faptul ca “struguri sunt necopți și tari”.
Legenda biblica (Geneza, cap. V, verset 27) aminteste de un stramos al lui Noe, Mathusalem, care ar fi trait nici mai mult nici mai putin decat 969 de ani (din anul 4.277 pana in anul 3.308 i.Hr.). Numele lui, sinonim astazi cu recordul longevitatii, a ajuns proverbial si e pomenit ori de cate ori vorbim despre o varsta care depaseste mult limita obisnuita.
Dupa victoria de la Zala asupra lui Franace, regele Pontului, Cezar a trimis la Roma lui Matius o scrisoare cu numai trei cuvinte : Veni, vidi, vici! Acest mesaj, a devenit o expresie universala, care serveste spre a caracteriza un succes rapid.
Concept din legislația romana. Era folosit de Consuli (2 la numar). Unul dintre consuli se putea opune unei decizi militare luate de celalalt (deci decizia militara trebuia sa fie luata in unanimitate). Tribunii (aleși sa reprezinte plebeea romana) se puteau opune prin VETO, unei legi votate de senatul roman. Astazi Veto se folosește in Consiliul de Securitate O.N.U si in numeroase legislații (Marea Britanie, Australia, India, SUA, etc).
In imperiul asirian, soldaților dușmani capturați li se taia limba, acestea deveneau delicatesele cu care erau hranite pisicile regelui, informeaza Historia.
____________________________________________________

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns