Skip to main content

Traseu de week-end • Curtea de Argeș – Cetatea Poenari – Creasta Fagaraș

https://tudorstanica.ro/wp-content/uploads/2015/08/Curtea de Arges - Curtea Domneasca

Curtea de Argeș

Cred că este prima oară cand vizitez serios orașul și mi-a placut foarte mult. Totul se datorează jocului Ingress care te obligă să ajungi la fiecare loc pentru a juca. Este ciudat dar este adevărat. Un joc m-a determinat să vizitez orașul în amănunt.

Curtea de Argeș are un aspect cosmopolit cu case mari cu arhitectură tradițional românească, pensiuni noi și o alee centrală plină de localuri cochete, care duminică seara erau pline, mesele fiind vânate de clienți și unde am mâncat excelent cu modica suma de 35 lei de persoană pentru două feluri de mâncare și limonadă. Parcarea plină de mașini din toate județele (este încă perioadă de concedii), motociclete, biciclete semn că locul este apreciat.

Curtea Domnească și ansamblul Mănăstirii Curtea de Argeș merită cu siguranță vizitate sau revizitate ca în cazul meu. Lume multă, curățenie, aer curat și peisaj înconjurător relaxant.

Cetatea Poenari

Cetatea Poenari

Drumul până la cetate trece prin localități pitorești pline de pensiuni și portale Ingress prin urmare a durat mult mai mult decât în mod obișnuit. Însă tot oprind din loc în loc am descoperit și locul unde a murit Emilian Cristea celebrul om de munte, alpinist și editor de ghiduri montane.

Înainte de cetate am poposit pentru o binemeritată masă la restaurantul La Cetate pe care îl recomand cu căldură. Măncare bună și ieftină. În jur de 40 lei de persoană pentru două feluri de mâncare și bautură.

Vizita la cetate merită, dacă nu ați mai fost niciodată. Atenție cetatea este deschisă numai între 9 și 19 prin urmare aveți grijă cand porniți să urcați cele 1.480 de trepte.

Traseul până sus este foarte bine amenajat cu trepte de beton și balustrade metalice, asezonat cu vânzători de porumb fiert și magneți de frigider, semne îmbietoare cu “Atenție la urși” și marcaje cu câte trepte ați urcat și cate mai aveți de urcat. Eu am urcat în vreo 20 de minute și am 120 de kile (vezi tura 3 din lista Endomondo de mai jos)

Noapte de coșmar la Campingul Cumpăna

Pe malul lacului Vidraru se află hotelul și “campingul” Cumpăna, unde mai dormisem cu ani în urmă și am decis să înnoptăm și de data asta. Sper că ați remarcat ghilimele din jurul campingului pentru că pentru modica taxă de 15 lei primești mai nimic: o zonă împrejmuită cu gard, o baie la 500 m care nu se putea folisi, un furtun din care iese ceva apă pe care nu am avut curaj să o bem.

Toate acestea sunt asezonate cu zeci de focuri de tabără ca la Rovine, manele la nivel maxim, zbierete și urlete, petarde ce mai tot confortul ca să ai un somn liniștit.

Am ascultat hitul 5 bani, 10 bani până l-am învățat pe de rost. Oricum nu am dormit de loc și trebuia să-mi umplu timpul cu ceva.

Traseu lejer pe creasta Fagarașului

Traseu Creasta Fagarasului

A doua zi cu capul căt țambalul și cu ochii roșii ne-am îndreptat către lacul Bâlea cu gândul de a urca la Lacul Capra pe creastă. Am făcut mai mult decât atât, realizând chiar un mic circuit pe creasta Făgărașului (vezi poziția 2 din lista Endomondo). Traseul a durat 3 ore jumătate și a fost superb: peisaj excelent, lacuri de munte, floră montană, oamenii de munte de care mi-era dor, un pic de cătărare,  prăpăstii amețitoare, chiuituri de marmota … mâ rog tot tacâmul. Recomand cu căldură.

Galerie foto

Video

____________________________________________________

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

3 thoughts to “Traseu de week-end • Curtea de Argeș – Cetatea Poenari – Creasta Fagaraș”

Lasă un răspuns