Pe 22 mai 2021 am ajuns în sfârșit să fac culmea Munților Baiului. Vroiam evident de mult timp să ajung aici, având în vedere că sunt unii dintre cei mai apropiați munți de București.
Am avut multe încercări de a face trasee în acești muți, dar nu am reușit niciodată să fac principalele vîrfuri într-o singură zi.
Traseul nu este greu deloc și se poate face într-o zi fără probleme. Am pornit din Bușteni de lângă Castelul Cantacuzino pe marcaj cruce roșie.
Traseul îl găsești pe aplicația Munții Noștri aici. Poți face chiar un circuit coborând în Sinaia, însă noi având mașina pe drum nu am putut face chestia asta. Poate data viitoare.
Traseul se poate urca 3-4 ore. Coborârea se face mult mai rapid în maxim 2 ore.
Off road autentic
Prima parte a traseului, un drum forestier pe culmea Muntelui Zamora, am parcurs-o cu noua mea mașină 4×4 pe care de mult vroiam să o testez pe drumuri off road. Mă rog, mașina e nouă pentru mine, altfel are 15 ani și 200k la bord, dar s-a comportat exemplar. A trecut cu ușurință prin nenumărate gropi pline cu apă și noroi.
Din lipsă de experiență m-am oprit înainte de ajunge la platoul alpin, dar se putea ajunge acolo fără probleme. Fără probleme dacă ai un offroader de tipul Toyota Lancruiser, Nissan Patrol sau Land Rover Discovery. Nu punem la socoteală GAZ-ul ciobanului de la poalele platoului care e nemuritor și poate ajunge oriunde.
Flora alpină de mai
De aici încolo a început un spectacol fabulos oferit de flora alpină de primăvară, profilată pe Munții Bucegi care oferă o panoramă superbă.
Gențienele le mai văzusem cu multe alte ocazii.
Frunzele de steregoaie prevedeau florile ce urmau să apară mai târziu. Pe lângă ele vor apărea narcisele sălbatice și stânjeneii alpini pe care i-am văzut în altă tură tot aici în Munții Baiului.
Cireașa de pe tort a fost Orhideea de martie (Orchis mascula) pe care nu am mai văzut-o până acum.
O altă floare pe care nu am mai întâlnit-o a fos Spânzul sau Trandafirul de iarnă (Helleborus orientalis). Nu este foarte spectaculoasă dar este discretă și superbă după gustul meu.
Pe măsură ce am urcat și au apărut limbile de zăpadă. Surprizele lăsate de topirea acesteia – brândușele împodobeau pajiștile cu adevărate covoare mov.
Culmea Muntilor Baiului
După 2-3 ore de mers în funcție de câte pauze de fotografiat și admirat faceți, veți ajunge pe culmea Munților Baiului care este și un traseu superb de cicluturism.
Mărturisesc că inițial pâna aici vroiam să ajungem, dar acest semn ne-a determinat să urcăm până la Vârful Baiul Mare pe care de mult vroiam să îl vizitez.
Așa că am trecut pe curba de nivel pe lângă vârfurile Băiuțul și Baiul Mic și după aproximativ o oră de urcat am ajuns și la 1895 de m pe vîrful Baiul Mare.
De aici puteți coborî în Sinaia pe culmea Piscul Câinelui. Noi ne-am întors pe același traseu ca să recuperăm mașina.
A fost o zi superbă și am rămas cu amintiri minunate și cu dorința de a reveni.
____________________________________________________
f frumoasa e și varianta Azuga – urcat cu gondola – vf Baiului – coborâre in Busteni ( coborârea in Sinaia pe la Piscul câinelui e f neplăcuta in ultima parte).