Skip to main content
Cea mai buna platforma de comert online 2021

Ce platformă de comerț online alegi pentru magazinul tău în 2021?

Trăim vremuri în care magazinele online explodează și sunt sigur că dacă te-ai gândit să construiești și tu unul ai multe întrebări la care vrei răspunsuri.

Scopul articolului nu este să te ajut să-ți faci singur un magazin online. Nu spun că nu se poate face acest lucru, dar recomand să apelezi la un specialist pentru că sunt foarte multe lucruri de care trebuie să ții cont.

De-a lungul anilor am creat foarte multe magazine online. Am folosit diverse platforme si sunt convins că recomandările mele îți vor folosi.

Ce ai nevoie pentru magazinul tău online?

Trebuie să începi cu trei lucruri simple:

  • domeniu;
  • găzduire;
  • platformă.

O să tratez rapid fiecare dintre aceste subpuncte pentru a-ți face alegerea mai ușoară.

Numele domeniului nu mai este atât de important din punct de vedere al denumirii cum era acum câțiva ani. Adică dacă ai o cofetărie, nu te sfătuiesc să cumperi domeniul prajituri-bune.ro. Dacă ești blogger sau vlogger, da este un domeniu potrivit, dar pentru cofetăria ta, alege mai bine domeniul nume-cofetarie.ro. Este mult mai important să îți faci un brand pe care să îl promovezi pe toate căile posibile, inclusiv prin numele domeniului pe care îl alegi.

Extensia domeniului poate fi acum mult mai sugestivă decât .ro, pentru un magazin online local sau .com pentru unul internațional.

Poți alege acum extensii precum nume-magazin.shop sau nume-magazin.store, extensii care îți pot diferenția numele domeniului și vor atrage atenția cu siguranță.

Găzduirea (hosting-ul) se alege în funcție de spațiul de care ai nevoie pe server (dat de numărul de produse pe care îl are magazinul tău) și de platforma de comerț online pe care o vei folosi.

Alt factor de care trebuie să ții cont în alegerea firmei de hosting este traficul estimat pentru magazinul tău online. La început nu vei avea nevoie de foarte multe resurse de acest gen. Dacă însă plănuiești de la început campanii intense de marketing online, care evident vor aduce mult trafic pe site-ul tău, ai nevoie de un pachet de găzduire care să permită un trafic crescut.

Platforma de comerț online este al treilea și cel mai discutat element pe care trebuie să îl alegi pentru magazinul tău online.

Acest subiect fiind mult mai amplu o să îl tratez mai detaliat.

Infografic platforme comert online 2021

Sursa infographic: Digitalworld.com

De ce să alegi WordPress + Woocommerce?

WordPress este cea mai veche și mai populară platformă online care inițial a fost construită special pentru bloggeri.

WordPress a sesizat însă valoarea de piață imensă a platformelor de comerț online și a adăugat de mulți ani pluginul Woocommerce.

WordPress împreună pluginul Woocommerce este cea mai ieftină soluție de creare magazine online. Ambele sunt gratuite și poți alege, în funcție de preferințe, dintr-o listă imensă de pluginuri. Multe dintre ele încă gratuite. Pluginurile adaugă diverse funcționalități site-ului tău și vei avea nevoie de câteva pentru magazinul tău online.

Atât WordPress cât și Woocommerce fac ca magazinul tău online să fie foarte ușor de amininistrat și configurat.

Recomand această platformă pentru magazine la început de drum care nu au foarte multe produse în portofoliu și care nu au un trafic foarte mare.

Alege Prestashop pentru un magazin online mai mare

Este o platformă profesională dedicată exclusiv magazinelor online, recomandată pentru mai mult de 1.000 de produse în portofoliu.

Are toate funcționalitățile profesionale necesare unui magazin online de orice dimensiune și este din ce în ce mai populară în țara noastră.

Este o platformă foarte complexă care necesită colaborarea cu un specialist. Nu recomand configurarea și administrarea de către începători.

Costurile de instalare, administrare, costurile de găzduire sunt mai ridicate însă.

Toate facilitățile suplimentare necesare magazinului online se realizează prin instalarea de module care în cea mai mare parte sunt cu plată și adaugă costuri semnificative la prețul de realizare a magazinului online.

Magento este o alegere la care m-aș mai gândi un pic

Am creat de curând un magazin online pe platforma Magento. Platforma are o oarecare popularitate în România, dar popularitatea ei este mult mai mare în alte țări.

Este de asemenea o platformă profesională pentru magazine online dar este foarte greoi de administrat și configurat.

Părerea mea este că ar trebui să așteptăm dezvoltarea platformei și să o lăsăm deoparte deocamdată. Sunt sigur că variantele următoare de Magento vor fi mult mai user friendly și în mod evident merită luate în seamă.

Este o platformă care poate gestiona cu ușurința magazine online de foarte mari dimensiuni.

Are nevoie însă de găzduire dedicată, destul de costisitoare. Toate pluginurile necesare sunt cu plată și sunt destul de scumpe.

Platformele găzduite, o alegere facilă de început de drum

Este un mod foarte popular pentru construirea magazinelor online, care are avantatajele și dezavantajele lui.

Acest tip de platforme este popular printre începătorii în ale comerțului online pentru că începutul va fi relativ simplu și ieftin.

Ideea acestui gen de business este că vei găsi pe serverul furnizorului platforma gata instalată. Tu trebuie doar să o configurezi după dorință și apoi să adaugi produsele.

Magazinul online poate fi gata foarte rapid și consider că este o soluție viabilă de început, pe care cu minime cunoștințe o poți folosi chiar singur.

Cel mai popular exemplu este Shopify. Aș mai adăuga Wix sau Bigcommerce ca exemple de platforme internaționale sau Gomag de pe la noi.

Dacă însă pe viitor, din diverse motive, te hotărăști să treci la o altă platformă sau vrei facilitați pe care platformele găzduite nu le oferă, costurile de transfer pot fi semnificative.

Alegerea temei (layout-uli) pentru magazinul tău online

Este un subiect destul de sensibil din mai multe puncte de vedere și m-am hotărât că trebuie neapărat tratat la final de articol.

Există teme gratuite și teme pe care vei plăti sume de la treizeci de euro, la sute de euro. Temele mai scumpe vin cu foarte multe module gata instalate, pe care oricum va trebui să le achiziționezi la un moment dat.

Sunt teme simple sau cu o complexitate din ce în ce mai mare.

Sfatul meu este să alegi o temă plătită. Principalul motiv este că dacă vei avea de modificat ceva la ea, vei avea acces la suportul creatorului temei. În caz contrar, oricum v-a trebui să plătești un webdesigner care să facă acest lucru.

Pentru început poți lua o temă mai ieftină, dar ia în considerare și temele mai scumpe în funcție de facilitățile pe care dorești ca magazinul tău online să le aibă.

Principalele caracteristici ale unei teme pentru magazine online sunt simplitatea și ușurința în folosire.

Clientul trebuie să găsească cât mai ușor produsele de care are nevoie, iar procesul de cumpărare trebuie să fie cât mai ușor și intuitiv posibil.

Concluzii

Pe final o să pun un grafic, care cu siguranță te va impulsiona să nu renunți în demersul tău de a avea propriul magazin online.

Este vorba de cifra de afaceri în online în anul 2016 și de previziunile pentru 2021. Sursa infograficului este aceeasi ca cea pomenită mai devreme.

Infografic cifra de afaceri in comertul online 2016 versus 2021

În cazul în care ai nelămuriri sau tot procesul descris mai sus ți se pare obositor și complicat, poți găsi răspunsuri la întrebările tale contactându-mă.

____________________________________________________

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

2 thoughts to “Ce platformă de comerț online alegi pentru magazinul tău în 2021?”

Lasă un răspuns